Paardendekenwasserij Pijnacker

Waterdichte dekens

IMG_2047

Waterdichte dekens zijn zo ontwikkeld dat ze onze paarden droog houden tijdens een regenbui. De gebruikte materialen ademen en zijn vuil en waterafstotend. Door deze dekens te wassen met het wasmiddel wat speciaal is ontwikkeld om de technische eigenschappen te behouden, blijven uw dekens waterdicht. Paardendekenwasserij Pijnacker kan echter geen garantie geven op de waterdichtheid na het wassen, omdat de kwaliteit van de deken, gebruik en ouderdom van groot belang zijn.

Is de deken niet meer waterdicht, dan is de coating aan de binnenkant beschadigd en dit kan met wasmiddel niet gerepareerd worden. Indien een deken niet meer waterdicht is voor het wassen, zal deze ook nooit meer waterdicht worden. Dit geldt voor alle waterdichte dekens van alle merken. Paardendekenwasserij Pijnacker kan enkel de deken extra behandelen door een impregneer laag aan te brengen op de buitenkant. Dan is de deken waterafstotend.

Belangrijke toevoeging: indien de deken bij Paardendekenwasserij Pijnacker gewassen is, dan kan de deken niet door ons wasproces gaan doorlekken!

Hoe werkt een waterdichte deken eigenlijk?
Elk dekenmerk heeft zijn eigen manier om dekens waterdicht te maken. Maar vrijwel alle dekens worden waterdicht gemaakt door het aanbrengen van een waterdichte coating op de buitenzijde van de deken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van eeen speciale waterdichte en ademende coating aan de onderkant van de buitenlaag, deze wordt stay-dry voering genoemd. De stay-dry voering voert het vocht af, droogt uw paard en de voering blijft droog op de huid van uw paard. Uitzondering daarop zijn de Horseware Rhino dekens. Deze dekens hebben Rhinotechnologie en dat is een tussenlaag waarop de waterdichte coating (aquatrans) is aangebracht. Aquatrans bestaat uit twee lagen. De binnenste laag trekt water aan, waardoor zweet van het paardenlichaam wordt afgevoerd. De buitenste laag zorgt ervoor dat er geen water de deken binnen kan dringen en maakt de deken gegarandeerd waterdicht.

Bucas maakt gebruik van Teflon als waterdichte coating op de onderzijde van de buitenstof van de deken. Teflon is een gepatenteerd plastic laagje dat de deken gegarandeerd waterdicht maakt (tot 5000 mm/m2). Teflon is ademend en vuil hecht zich hier moeilijk aan. De Smartex deken heeft een coating aan de onderkant van de stay-dry stof. Deze zit beschermd onder de sterke Balistic Nylon. Deze waterdichte laag is dan ook niet onderhevig aan slijtage.

De waterdichtheid van dekens wordt uitgedrukt in milimeterdruk per m2 of door denier, de dikte van de buitenstof. Dekens met meer dan 3000 mm/m2 zijn gegarandeerd waterdicht. De betere waterdichte dekens met een dikke buitenstof zijn 1600 denier en zijn daardoor beter bestand te slijtage. Een deken van 600 denier, denk aan een goedkope outdoordeken, zomer- of vliegendeken met waterdichte rug,  kan prima voor een regenbui, maar kan hele dagen regen niet aan.

Waarom lekt mijn deken?
- slijtage: doordat de waterafstotende laag aan de buitenkant van de deken zit, is deze onderhevig aan slijtage. Het op en af doen, rollen, spelen, elkaar kriebelen, enzovoort heeft allemaal invloed op de coating. Bij elke activiteit ontstaan er kleine beschadigingen aan de coating. Vooral wit zand is een grote boosdoener. Dit zand is ideaal voor in de bak en paddock doordat het snel droogt, maar door de structuur van het zand beschadigt deze de waterafstotende laag. Het veroorzaakt minuscule beschadigingen die bij elkaar er toe kunnen lijden dat de deken niet meer 100% waterafstotend is. Ook de waterdichte laag die aan de binnenkant van de deken zit kan beschadigen, waardoor een deken kan gaan doorlekken na een regenbui. Paarden die samen spelen, schuren, mest en urine zijn hierbij de grootste boosdoener. Deze laag kan niet hersteld worden door met waterafstotend wasmiddel te wassen.
- inregenen: bij hevige regenval kunnen dekens doorlekken op de naden, deze zijn namelijk vaak doorgestikt en dus niet 100% waterdicht. Ook kan er bij extreem weer water onder de deken slaan. De deken is dan niet lek!
- te warme deken: ook komt het voor dat wij ons paard te warm inpakken, het paard gaat dan zweten onder de deken. Het paard voelt nat onder de deken, maar in werkelijkheid is dit te wijten aan zweet en niet aan een deken die lek is. Dit zien wij vooral aan het begin van het dekenseizoen als de temperaturen redelijk hoog zijn, het paard de wintervacht aanmaakt en men al een deken oplegt.
- wassen: ook het verkeerd wassen kan de coating beschadigen. Is de deken wellicht ergens anders gewassen of heeft u de deken zelf gewassen? Dan kan het zijn dat de deken op een te hoge temperatuur of met een verkeerd wasmiddel gewassen is. Hierdoor wordt de coating te agressief gewassen en droogt daardoor uit en scheurt. Dat scheuren kan ook pas bij een volgende wasbeurt gebeuren, de coating is immers zwak. Dat betekent niet dat de deken bij ons verkeerd gewassen is.
- ouderdom: een deken heeft best wat te lijden en zal slijten waardoor een deken zijn waterdichtheid verliest. Hoe lang een deken mee gaat is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de dekenstof. Ook speelt de garantieperiode een rol hierin. Als een deken een waterdichtgarantie heeft van 1 jaar, dan vermoed de fabrikant dat de deken 1 seizoen meegaat (een winterperiode). Daarna gaat de deken de kast in. Gaat de deken langer mee? Dan is dan mooi meegenomen.

Hoe onderhoud je een deken?
Hieronder een paar tips om de deken zo goed mogelijk te onderhouden en beschadigingen van de coating te beperken:
- zand afborstelen: Als een paard veel op zand staat is het aan te raden om het zand regelmatig met een zachte borstel van de deken af te borstelen. Hiermee wordt voorkomen dat zand gaat schuren op de deken en de buitenlaag beschadigt.
- hang bij voorkeur de deken op als deze een korte periode niet gebruikt wordt. Door het opvouwen van de deken kan het vuil en zand op de deken gaan schuren. En dan is het effect hetzelfde op de waterdichte laag als een paard dat ligt te rollen in de paddock.
- niet met een hoge drukspuit de deken schoonspuiten! Veel mensen spuiten een deken af met een hoge drukspuit, niet doen! De harde straal kan ook de coating beschadigen. Als u de deken wilt wassen breng deze dan bij voorkeur naar een wasserij die ervaring heeft met het wassen van paardendekens. Deze zal de deken wassen aan de hand van de wasvoorschriften.
- repareer beschadigingen, deze verkorten de levensduur van de deken. Repareer deze zo snel mogelijk.
- berg dekens op in een droge en goed geventileerde ruimte. Schone, gewassen dekens kunnen gerust opgevouwen worden opgeborgen. Doe dit bij voorkeur in de dekentas of hang een deken uit. Een dekentas is van materiaal gemaakt dat goed ademend is, waardoor eventuele schimmelvorming kan worden voorkomen. Als de deken niet gewassen is, dan is het aan te raden om deze hangend op te bergen. Het vuil en zand kan dan niet gaan schuren en de kans op schimmel is minder groot.

VB Bucas2

© 2024 Paardendekenwasserij Pijnacker

Thema door Anders Norén