Paardendekenwasserij Pijnacker

Soorten dekens

IMG_5892

Voor uw paard wilt u de beste spullen, ook als het gaat om de dekens. Maar door het aanbod van verschillende dekens met verschillende functies is het lastig een goede keuze te maken. Met de volgende tips helpen wij u alvast op weg.

Staldekens
Staldekens zijn geschikt voor gebruik op stal door de zachte stoffen en comfortabele vorm. Staldekens zijn er in verschillende diktes, voor iedere temperatuur en ieder paard de juiste deken. Staldekens zijn niet waterdicht en het buitenmateriaal is minder sterk dan die van outdoordekens, ze zijn dan ook niet geschikt voor gebruik in de paddock of in de wei!

Outdoordekens
Outdoordekens zijn er gevoerd en ongevoerd. De ongevoerde outdoordeken, ook wel regendeken genoemd, is een waterdichte deken met een 0-grams voering. Deze dekens houden je paard dus droog, maar geven geen extra warmte. Deze dekens zijn geschikt voor het begin van het winterseizoen, als de temperaturen nog niet zo laag zijn. Ook voor paarden die vol in de wintervacht zitten en alleen bescherming nodig hebben op dagen met hele slechte weersomstandigheden is een regendeken geschikt. Schaf je een 0-grams deken aan maar wil je hier in de toekomst eventueel een dikke onderdeken onder doen? Hou hier rekening mee met de maat, er moet nog ruimte genoeg zijn voor de onderdeken.

Gevoerde outdoordekens worden ook wel winterdekens genoemd. Deze dekens zijn waterdicht en zijn verkrijgbaar met een vulling van 50 tot 500 gram. De dikte van de deken bepaal je aan de hand van de buitentemperatuur en de behoefte van je paard. Een paard dat het snel warm heeft doe je namelijk geen plezier met een deken van 500 gram, ook al is het buiten 20 graden onder nul. Winterdekens zijn waterdicht en houden je paard dus niet alleen warm maar ook droog!

Onderdekens
Met een onderdeken, ook wel liner genoemd, kunt u de warmte van een ongevoerde outdoordeken aanpassen. Tegenwoordig hebben veel dekens ‘linersysteem’, waardoor de liners eenvoudig aan de buitendeken vastgemaakt kunnen worden. De onderdekens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Gebruik je al een liner bij één van je dekens en vind je dat deze te kort is aan de zijkant? Dat kan kloppen, een liner is (vaak) korter dan een gewone deken.

Zweetdekens
Een zweetdeken is te vergelijken met een badjas en is erg handig na een training of een douche als een paard bezweet of nat is. Deze zweetdekens zijn vaak van fleece of microvezel gemaakt en nemen het vocht op en voeren het snel af. Ook erg handig en functioneel te gebruiken tijdens het transport. Haal een zweetdeken op tijd van uw paard af, de deken blijft namelijk lang nat en zorgt dat uw paard afkoelt als de zweetdeken te lang blijft liggen.

Vliegen- en eczeemdekens
Paarden die last hebben van vliegen kun je een vliegendeken opdoen. Er zijn vliegendekens met grote mazen, deze zijn luchtiger maar de kleinste vliegjes en mugjes kunnen hier doorheen. Deze dekens zijn dan ook niet geschikt voor paarden met eczeem.

Voor de paarden die last hebben van eczeem zijn er speciale eczeemdekens ontwikkeld. Het paard is dan van voor tot achter beschermd, ook op de buik. De stof heeft hele kleine mazen zodat ook de kleinste vliegjes en mugjes niet bij het paard kunnen komen. De witte stof weerkaatst het zonlicht en door de ademende stof kan het paard de warmte goed kwijt.

Therapiedekens
Tegenwoordig zijn er diverse dekens op de markt om herstel na een blessure of training te bevorderen. Deze dekens bieden ondersteuning door trilling, infrarode warmte, magnetische velden of ionen. Ideaal om je paard extra ondersteuning te bieden bij herstel!

Uitrijdekens
Uitrijdekens zijn speciaal ontwikkeld voor de warming-up of cooling down. Deze dekens hebben een speciale pasvorm waardoor hij rond het zadel goed past en u er tijdens het rijden geen last van heeft. Ook verkrijgbaar in waterdichte uitvoeringen om ervoor te zorgen dat de spieren van het paard niet te snel afkoelen tijdens een ritje in de regen. Voor de zomermaanden zijn er speciale vliegen uitrijdekens die het maken van een bosrit plezieriger maken! Rijdt u vaak in de schemer, dan is een uitrijdeken met reflectie zeker aan te raden. Dan bent u in het verkeer goed zichtbaar door de speciale reflectiestrepen op deze dekens.

© 2024 Paardendekenwasserij Pijnacker

Thema door Anders Norén