IMG_9438

Waarmee wordt een deken waterdicht gemaakt?


Elk dekenmerk heeft zijn eigen manier om dekens waterdicht te maken. Maar vrijwel alle dekens worden waterdicht gemaakt door het aanbrengen van een waterdichte coating op de buitenzijde van de deken. Uitzondering daarop zijn de Horseware Rhino dekens. Deze dekens hebben Rhinotechnologie en dat is een tussenlaag waarop de waterdichte coating (aquatrans) is aangebracht.

De overige dekens van Horseware worden waterdicht gemaakt met een coating op de buitenzijde van de dekens. Hiervoor gebruikt Horseware twee verschillende soorten coatings: Horseware Coating en Aquatrans.

Amigo dekens worden door middel van een Horseware coating op de buitenzijde van de dekens goed waterdicht gemaakt tot 3000 mm/m2.

De Rambo en Rhino dekens worden waterdicht gemaakt door middel van Aquatrans. Aquatrans bestaat uit twee lagen. De binnenste laag trekt water aan, waardoor zweet van het paardenlichaam wordt afgevoerd. De buitenste laag zorgt ervoor dat er geen water de deken binnen kan dringen en maakt de deken gegarandeerd waterdicht.

Bucas maakt gebruik van Teflon als waterdichte coating op de buitenzijde van de deken. Teflon is een gepatenteerd plastic laagje dat de deken gegarandeerd waterdicht maakt (tot 5000 mm/m2). Teflon is ademend en vuil hecht zich hier moeilijk aan. De Smartex deken heeft een coating aan de onderkant van de stay-dry stof. Deze zit beschermd onder de sterke Balistic Nylon. Deze waterdichte laag is dan ook niet onderhevig aan slijtage.

De waterdichtheid van dekens wordt uitgedrukt in milimeterdruk per m2. Dekens met meer dan 3000 mm/m2 zijn gegarandeerd waterdicht.

Waarom is mijn deken dan toch lek?


Doordat de waterafstotende laag aan de buitenkant van de deken zit, is deze onderhevig aan slijtage. Het op en af doen, rollen, spelen, elkaar kriebelen, enzovoort heeft allemaal invloed op de coating. Bij elke activiteit ontstaan er kleine beschadigingen aan de coating. Vooral wit zand is een grote boosdoener. Dit zand is ideaal voor in de bak en paddock doordat het snel droogt, maar door de structuur van het zand beschadigt deze de waterdichte laag. Het veroorzaakt minuscule beschadigingen die bij elkaar er toe kunnen lijden dat de deken niet meer 100% waterdicht is. Maar ook (verkeerd) wassen kan de coating beschadigen waardoor de deken niet meer gegarandeerd waterdicht is.

Ook de waterdichte laag die aan de binnenkant van de deken zit kan beschadigen, waardoor de deken lekt. Deze laag kan niet hersteld worden door met waterdicht wasmiddel te wassen.

Bij hevige regenval kunnen dekens doorlekken op de naden, deze zijn namelijk vaak doorgestikt en dan niet 100% waterdicht. Ook kan er bij extreem weer water onder de deken slaan. De deken is dan dus niet lek!

Ook komt het voor dat wij ons paard te warm inpakken, het paard gaat dan zweten onder de deken. Het paard voelt dan nat onder de deken, maar in werkelijkheid is dit te wijten aan zweet en niet aan een deken die lek is. Dit zien wij vooral aan het begin van het dekenseizoen als de temperaturen redelijk hoog zijn, het paard de wintervacht aanmaakt en men al een deken oplegt.

Hoe onderhoud je een deken?


Hieronder een paar tips om de deken zo goed mogelijk te onderhouden en beschadigingen van de coating te beperken:
- Zand afborstelen: Als je paard veel op zand staat is het aan te raden om het zand regelmatig met een zachte borstel van de deken af te borstelen. Hiermee voorkom je dat zand gaat schuren op de deken en de buitenlaag beschadigt.
- Hang bij voorkeur de deken op als je deze een korte periode niet gebruikt. Door het opvouwen van de deken kan het vuil en zand op de deken gaan schuren. En dan heb je hetzelfde effect op de waterdichte laag als een paard dat ligt te rollen in de paddock.
- Niet met een hoge drukspuit de deken schoonspuiten! Veel mensen spuiten hun deken af met een hoge drukspuit, niet doen! De harde straal kan ook de coating beschadigen. Als je de deken wilt wassen breng deze dan bij voorkeur naar een wasserij die ervaring heeft met het wassen van paardendekens. Deze zal de deken wassen aan de hand van de wasvoorschriften en kan de deken ook behandelen met een middel om de waterdichte coating te herstellen.
- Repareer beschadigingen: beschadigingen verkorten de levensduur van de deken. Repareer deze zo snel mogelijk. Heeft je paard staan stoeien met een ander paard en zit er een scheur in de deken, plak deze dan met verkrijgbare reparatiesetjes.
- Berg dekens op in een droge en goed geventileerde ruimte. Schone, gewassen dekens kunnen gerust opgevouwen worden opgeborgen. Doe dit bij voorkeur in de dekentas waarin de deken zat toen je deze kocht. Deze tas is van materiaal gemaakt dat goed ademend is, waardoor eventuele schimmelvorming kan worden voorkomen. Als de deken niet gewassen is, dan is het aan te raden om deze hangend op te bergen. Het vuil en zand kan dan niet gaan schuren.

Servicepunten


Hoofdvestiging - op afspraak
Keulseweg 32 A
2641 PK Pijnacker

Ruiterhuis Lansbergen - tijdens openingstijden
Bergweg Zuid 135
2661 CS Bergschenhoek

Over ons


Paardendekenwasserij Pijnacker bestaat 10 jaar en is actief in de omgeving Pijnacker/Nootdorp. Particulieren en zakelijke klanten kunnen hun dekens en dekjes bij ons brengen voor een goede wasbeurt. Ons motto: dekens wassen op de juiste manier!

Contact


Email: info@dekenswassen.nl
Telefoon:  06-49914433
Dekens en dekjes kunnen op worden afgeleverd en opgehaald bij een van onze servicepunten. Op afspraak halen wij dekens bij u op.